Zodra de hypotheekakte is ondertekent, staat de hypotheek voor je nieuwbouwwoning officieel op jouw naam en dien je iedere maand hypotheekrente en aflossing te betalen. Na deze ondertekening wordt van het hypotheekbedrag eerst de aankoop van de grond betaald en eventuele bouwwerkzaamheden die de aannemer al heeft uitgevoerd. Deze betaling verloopt via het notarieel transport.
Het overige deel van het hypotheekbedrag wordt in het bouwdepot gestort. Dit is een aparte rekening waaruit alle overige rekeningen voor de bouw wordt betaald. Over het bedrag dat in het bouwdepot zit, ontvang je rente. In het begin zijn de hypotheekrente die je betaalt en de depotrente die je ontvangt ongeveer even hoog. Doordat je de overige facturen voor de bouw uit het bouwdepot betaalt, raakt deze rekening steeds verder leeg en zul je minder depotrente ontvangen.
Het verschil tussen de hypotheekrente die je aan de hypotheekverstrekker betaalt en de rente die je op het bouwdepot ontvangt wordt renteverlies genoemd. Dit renteverlies mag je meefinancieren in je hypotheek, voor maximaal 4% van de koop- en aanneemsom plus meerwerk.
Je hebt twee soorten renteverlies:
- Renteverlies tijdens de bouw
- Renteverlies voor de bouw
Renteverlies tijdens de bouw
Heb je de koop- en aannemingsovereenkomst getekend, maar de aannemer is nog niet gestart met de bouw van jouw woning, dan krijg je te maken met renteverlies tijdens de bouw. De hypotheekakte heb je al ondertekend en je betaalt hypotheekrente. Je kunt dit renteverlies meefinancieren in je hypotheek. Je hypotheek wordt dan hoger, maar het renteverlies is niet fiscaal aftrekbaar. Daarom is het slimmer om het renteverlies met eigen geld te betalen mocht dit mogelijk zijn.
Renteverlies voor de bouw
Is de koop- en aannemingsovereenkomst nog niet door jou ondertekend, maar de aannemer is al wel begonnen met de bouw van jouw woning, heb je te maken met renteverlies voor de bouw. De aannemer maakt namelijk al kosten voordat jij de overeenkomsten getekend hebt. Over deze gemaakte kosten berekend de aannemer een rente, dit wordt bouwrente genoemd. De bouwrente is meestal hoger dan de hypotheekrente. Jouw nieuwbouwwoning wordt daardoor duurder, want de rente wordt bij de koopsom opgeteld.
De bouwrente is fiscaal aftrekbaar, maar alleen na de ondertekening van de koop-en aannemingsovereenkomst. Als de bouwrente in de koopsom is verwerkt, wordt dit niet als rente gezien en is daarmee niet fiscaal aftrekbaar. Mocht het mogelijk zijn, dan kun je daardoor ook de bouwrente beter met eigen geld betalen.